In de wereld van Cryptocurrency zul je zien dat er verschillende termen veelvuldig gebruikt worden. Om jou alvast een stukje op weg te helpen is deze onderstaande lijst samengesteld.

Crypto termen

HODL betekent letterlijk “Hold on for dear life”, in het Nederlands vertaald is dat dus houdt je crypto munten vast! Deze term is ontstaan in 2013 toen een gebruiker de tekst “I AM HODLING” plaatste op Bitcoin om kenbaar te maken dat hij wilde stoppen met daytraden en zijn Bitcoin vast te willen houden. Hoogstwaarschijnlijk heeft deze persoon een typtfout gemaakt maar deze typfout heeft er wel voor gezorgd dat de term een erg bekend begrip is geworden in de cryptowereld.

Daytraden betekent dat je je bezig houdt met de daghandel. Daytraders kopen en verkopen hun crypto dus op dezelfde dag.

Deze term zul je vaak voorbij zien komen. Er zijn diverse kanalen (Youtube – Telegram etc.) waarbij mensen een munt proberen aan te bevelen. Belangrijk is dan altijd dat je zelf onderzoek gaat doen naar deze munt en niet alleen afgaat op het verkoop praatje van de “verkoper”.

Wanneer een munt flink gaat stijgen of al reeds flink gestegen is. Deze groene “kaars” zie je dan terug in een chart.

Je bent “REKT” wanneer je in een munt bijvoorbeeld $1000 hebt geïnvesteerd en deze na een aantal dagen / weken nog maar $100 waard is.

Vaak hoor je de term Whale voorbijkomen dit betekend dat een investeerder 5% of meer van een bepaalde munt in zijn bezit heeft.

Het kleinst verhandelbare deel van een Bitcoin. 1 Satoshi staat gelijk aan 0,00000001 BTC

Een reeks van getallen en letters die geheim wordt gehouden door de gebruiker. Deze sleutel wordt gebruikt om een digitale transactie te ondertekenen.

Proof of Stake, als je bijvoorbeeld een coin wilt gaan minen dan is het van belang hoeveel munten jij in je bezit hebt. Hoe meer je bezit hoe meer je in kunt gaan minen.

Een airdrop is het weggeven van kleine hoeveelheden munten aan de leden van de gemeenschap van een specifieke (nieuwe) munt. In veel gevallen ontvangen de communityleden de munten geheel gratis of als tegenprestatie voor het uitvoeren van kleine taken. De achterliggende gedachte is dat het weggeven van een munt gratis publiciteit genereert en het zou kunnen helpen bij de distributie van de munt.

All-Time-Low, dit is het laagste punt die een munt in het verleden heeft gehaald.

Fomo betekent letterlijk “Fear of missing out” wat eigenlijk inhoudt dat je bang bent om de boot te missen. Hierdoor raak je vaak gestrest en maak je vaak de verkeerde beslissingen. Een goed voorbeeld is BTC in 2017 die toen record naar record brak en uiteindelijk de 20.000 aantikte. Veel mensen dachten al gelijk dat die verder zou gaan naar de 100.000 en hun de boot zouden missen. Velen hebben hierdoor geld verloren omdat snel waarde verloor en mensen bang waren dat hun geld helemaal zou verdampen en daardoor verkocht hebben voor een vele lagere prijs. Voordat je een munt koopt is het dan ook belangrijk een munt goed te analyseren.

Een stop loss is een opdracht die wordt uitgevoerd die er voor zorgt dat de desbetreffende cryptomunt wordt verkocht als deze een bepaalde prijs heeft bereikt. Door een stop loss in te stellen kun je er voor zorgen dat je je verliezen kan beperken. Dit wordt dan ook veelal gebruikt door traders.

Als je een munt bezit dan kun je deze in een chart (grafiek) gaan bekijken, bijvoorbeeld op tradingview. Hier kun je dan verschillende verwachtingen bekijken en zelf je charts maken.

Het komt er kort op neer dat bedrijven proberen angst, onzekerheid en twijfel te zaaien, zodat jij je producten (munten) niet bij de concurrentie gaat kopen. Ze zullen jou altijd proberen te overtuigen dat hun product het beste is.

Als een cryptocurrency op het punt staat te stijgen in zowel prijs als volume.

Een bagholder is iemand die een bepaalde munt in bezit heeft die flink in waarde is gezakt en deze niet verkoopt. Je blijft dus letterlijk met een “zak” vol munten zitten die op dat moment een stuk minder waard zijn dan je eerder voor deze munten hebt betaald.

Dit zul je vaak horen wanneer de markt flink aan het stijgen is en de vraag komt wanneer men een Lamborghini kan gaan bestellen.

Proof of Work is een bewijs aan de tegenpartij dat er voldoende computerkracht wordt ingezet voor een bepaald doel.

Helaas komt het nog steeds voor dat er een scam wordt “opgezet” dit heeft het doel om zo snel en zoveel mogelijk mensen te laten investeren in een bepaalde munt. Om er vervolgens met uw inleg vandoor te gaan.

All-Time-High, dit is de hoogste stand die een munt in het verleden heeft gehaald.