Crypto wallet aanmakenDe belangrijkste eerste stap voordat je crypto gaat kopen is dat je een wallet aanmaakt om je cryptocurrency te bewaren. Je kunt je crypto bewaren in vier verschillende soorten wallets namelijk een hardware wallet, een software wallet, een papieren wallet en daarnaast kun je er ook nog voor kiezen om je crypto op een exchange te laten staan. Ondanks dat de exchanges veel veiliger en betrouwbaarder zijn geworden als vroeger raden we je niet aan om al je crypto te bewaren op een exchange. Er blijft namelijk altijd een kans dat deze gehackt wordt en dan ben je je geld kwijt.

Sommige kiezen er ook voor om hun crypto op de exchanges te bewaren maar dit raden wij zeker niet aan. De grootste reden hiervoor is dat de crypto op een website staat van derden en bij een hack is er een kans dat je je geld kwijt bent.

Hardware wallet (TIP)

1

Ons advies is om het grootste gedeelte van je crypto op te slaan op een hardware wallet. Een hardware wallet is een fysiek apparaat waarop jouw cryptomunten worden opgeslagen. De private keys zullen offline op de hardware worden bewaard waardoor er geen mogelijkheid is voor hackers om bij deze sleutels te komen. Momenteel zijn de bekendste hardware wallets de Ledger Nano S, de Ledger Nano X en de Trezor wallet.

Al deze hardware wallets kun je met je computer verbinden zodat je de crypto via je computer kunt versturen. Voordat je toegang hebt tot deze wallet zul je altijd beveiligingscodes moeten invoeren voordat je toegang hebt.
Bij het aanmaken van je hardware wallet zul je ook een 12/24 seed (woordenreeks) ontvangen. LET OP bewaar deze goed want mocht je Ledger ooit kwijt raken of kapot zijn om een of andere reden dan kun je de deze code gebruiken om je coins terug te halen.

Hardware wallet

Software wallet

1

Naast de hardware wallets heb je tegenwoordig ook veel software wallets. Het grote verschil ten opzichte van een hardware wallet is dat je software wallet wel altijd in verbinding is met je computer en hierdoor is er altijd een kleine kans dat je wallet gehackt kan worden. Tegenwoordig is vrijwel alle software beveiligd met 2 staps verificatie (ook wel 2FA genoemd) waardoor je naast je wachtwoord met een code moet inloggen die je o.a. via Google authenticator of sms verkrijgt. Door deze 2 staps verificatie is de software ook veiliger geworden als vroeger. Het voordeel van software wallet is dat deze gratis is te verkrijgen is. Bekende wallets zijn onder andere Exodus, Jaxx en Electrum.

Software wallet

3

Paper wallet

Een derde manier om je crypto op te slaan is via een paper wallet. Dit is een document waarop een public key, een private key en vaak ook een QR code staat waarmee je kunt inloggen in je wallet. Deze kun je dan uitprinten en zo bewaren in een map. Let er hierbij wel op dat je printer goed beveiligd is om hackers buiten de deur te houden. Je keys staan na het uitprinten offline dus er kan verder niemand bij deze codes. Je kunt een papieren wallet onder meer aanmaken via bitaddress.org of myetherwallet.com

Paper wallet

1

Wallet op een exchange

De laatste mogelijkheid is om je crypto in een exchange wallet op te slaan. Het voordeel van een exchange wallet is dat je je coins ook kunnen verhandelen tegen andere coins. Vooral voor traders is dit ideaal. Voor deze groep is het dan ook niet rendabel om steeds coins van en naar je hardware wallet te versturen i.v.m. de transactiekosten. De bekendste en meest betrouwbare exchange momenteel is wel Binance. Daarnaast worden ook sites als Coinbase en Huobi veelal gebruikt. Een exchange wallet is net als de software wallet beveiligd met 2 staps authenticatie. Hierdoor moet je altijd 2 stappen uitvoeren om in te loggen. Daarnaast hebben veel exchanges ook nog een extra ip beveiliging waardoor je altijd eerst je ip adres moet goedkeuren voordat je kunt inloggen.

 

Omdat je crypto bij een externe partij staan is het aan te raden om niet al je crypto op een exchange te laten staan. Het kan altijd voorkomen dat er een hack plaatsvind en je hierdoor mogelijk je crypto verliest. De kans is tegenwoordig niet heel groot maar deze is nog steeds aanwezig.

Exchange wallet